Denemarken 2019

22 april t/m 27 april

Maandag 22 april:

Een busrit van 9 uur, vertrekken om 9 uur ’s morgens en komen aan in Odense [Oense] tegen 18.00/18.30 uur. We zijn door Duitsland gereden, om zo de grens van Denemarken te bereiken.

Dinsdag 23 april

In de ochtend de Internationale school van Odense bezocht, hier gaan de kinderen t/m 14 jaar naar school. De kinderen starten hier iedere dag gezamenlijk met een woord van de directeur, een gebed en enkele liederen die samen gezongen worden. Verder blijven alle kinderen hier tussen de middag op school. Klassen zijn ingedeeld met veel leer/speelmaterialen. In de middag naar het Hans Christiaan Andersen huis en museum, Odense is de geboorteplaats van de bekende sprookjesschrijver. In de avond zijn we naar een food market van Odense geweest, hier was van alles te krijgen om te eten, chinees, pasta’s, ook Deense gerechten natuurlijk voor een goede prijs.

Woensdag 24 april

In de kou naar Naturskolen Alokkestedet (natuurschool), hier krijgen kinderen van verschillende scholen 1 dag in de week volledig buiten les. Lessen gaan over de omgeving, de dieren, grondsoorten en al het andere dat je in de natuur kunt vinden, zien, horen. Tegen de middag werd het warmer en gingen we even shoppen en lunchen in een shoppinghal, om vervolgens verder te gaan naar een kinderdagverblijf. Hier zijn ze veel bezig met techniek en dit eigen te maken op speelse manier bij de kinderen. ’s Avonds weer in Odense gaan uiteten en erna een typische Deense pub ingedoken met de hele groep.

Donderdag 25 april

We bezoeken de Holluf Pille Skole, dit is een basisschool en middelbare school ineen. Kinderen groeien hier op van 5 jaar (leeftijd dat ze naar school gaan) t/m 18 jaar en verlaten de school. Deze school is ook veel bezig op natuurgebied en stimuleert de creativiteit van de kinderen met kunst, muziek en theater. Nadat we deze school hadden bezochten was het tijd voor een uitwisseling met studenten van onze leeftijd en ouder. Van zodra de meeste jongeren de middelbare school hebben afgerond gaan ze eerst reizen, gaan op zichzelf wonen en bouwen dit op. Hierna beginnen ze met een vervolg studie op de universiteit. Om de een na laatste avond vervolgens af te sluiten zijn we naar een Italiaans restaurant in Odense geweest, om erna in ons hotel het gezellig te maken met oa spelletjes.

Vrijdag 26 april

De laatste dag in Denemarken, op naar de hoofdstad Kopenhagen. Cultuur snuiven met de wisseling van de wacht bij paleizencomplex Amalienborg, langs de Nyhavn gelopen met zijn kleurrijke huisjes, de hippiewijk Christiana en natuurlijk de winkels afgelopen. Hier heerlijk van de zon genoten omdat het 26 graden was, om vervolgens op een terras te genieten van het avondeten. Als laatste nog bij een supermarkt het een en ander inslaan voor de terugreis van de volgende dag.

Zaterdag 27 april

In alle vroegte.. nee hoor, het was 6.45 uur. Nog wel redelijk vroeg om eerlijk te zijn. Vertrekken uit het prachtige, culturele Denemarken terug naar Nederland. Indtil naeste gang Danmark.